България вече има медицинска помощ по въздуха. Линейката с пациент

...
 България вече има медицинска помощ по въздуха. Линейката с пациент
Коментари Харесай

Медицинският хеликоптер полетя: Пациент беше транспортирана от Шумен до София

 

България към този момент има здравна помощ по въздуха. Линейката с пациент на борда извърши сполучливо първия си полет, за който bTV Новините първа заяви. Институциите подготвяха хеликоптера и екипите тъкмо 4 месеца и 3 дни след идването на машината. За проблеми с нея ви разказахме в наше следствие.

Как беше осъществена по този начин наречената ХЕМС задача през днешния ден?

След подаден сигнал от Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха за превозване на пациент от Шумен до София хеликоптерът с екипаж от двама водачи е изхвърчал в 08:02 ч. от София, и е дошъл в Шумен в 9:42 ч., с междинно кацане в Горна Оряховица за презареждане.

 „ Накрая ми целуна ръцете “: Жената, станала обект на брутално принуждение, се опасява от сянката си 3 мин. „ Накрая ми целуна ръцете “: Жената, станала обект на брутално принуждение, се опасява от сянката си  Медицинският хеликоптер транспортира жена в тежко положение от Шумен (ВИДЕО и СНИМКИ) 3 мин. Медицинският хеликоптер транспортира жена в тежко положение от Шумен (ВИДЕО и СНИМКИ)  Георги Рачев: В петък ще бъде турбо горещина с турбо слънце 3 мин. Георги Рачев: В петък ще бъде турбо горещина с турбо слънце  Васил Терзиев: Ако остарялата организация на придвижването по бул. „ Витоша “ е по-добра, ще го мислим 5 мин. Васил Терзиев: Ако остарялата организация на придвижването по бул. „ Витоша “ е по-добра, ще го мислим  6-цилиндрови и 335 конски сили: Показаха новите патрулки (СНИМКИ) 2 мин. 6-цилиндрови и 335 конски сили: Показаха новите патрулки (СНИМКИ)  МОН: Матурите да се организират на таблети 3 мин. МОН: Матурите да се организират на таблети  „ Накрая ми целуна ръцете “: Жената, станала обект на брутално принуждение, се опасява от сянката си 3 мин. „ Накрая ми целуна ръцете “: Жената, станала обект на брутално принуждение, се опасява от сянката си  Медицинският хеликоптер транспортира жена в тежко положение от Шумен (ВИДЕО и СНИМКИ) 3 мин. Медицинският хеликоптер транспортира жена в тежко положение от Шумен (ВИДЕО и СНИМКИ)  Георги Рачев: В петък ще бъде турбо горещина с турбо слънце 3 мин. Георги Рачев: В петък ще бъде турбо горещина с турбо слънце  Васил Терзиев: Ако остарялата организация на придвижването по бул. „ Витоша “ е по-добра, ще го мислим 5 мин. Васил Терзиев: Ако остарялата организация на придвижването по бул. „ Витоша “ е по-добра, ще го мислим  6-цилиндрови и 335 конски сили: Показаха новите патрулки (СНИМКИ) 2 мин. 6-цилиндрови и 335 конски сили: Показаха новите патрулки (СНИМКИ)  МОН: Матурите да се организират на таблети 3 мин. МОН: Матурите да се организират на таблети

В 10:05 ч. машината е изхвърчала от Шумен назад за София, с пациента на борда, и е кацнала на вертолетната площадка „ Света Екатерина “ към 11:20 ч.

Разстоянието от към 300 км по въздух е изминато за 75 минути.

На хеликоптерната площадка на болница „ Св. Екатерина “ кацна медицинският хеликоптер - на борда на който беше превозена 49-годишна жена от Шумен. Минути лишават за преместването ѝ от там до ВМА. Където след направени проучвания и съвещания пациентът е настанен в реанимация в тежко положение.

Четиричленният екипаж на борда на въздушната кола за спешна помощ - двама медици и двама водачи - описаха, че след месеци тренировки са били готови да реагират и на първия действителен сигнал; не са се сблъскали с компликации и във всяка секунда преди всичко е бил животът.

Хронология на събитията

Снимка: Министерство на опазването на здравето

Рано тази заран - заради липса на подобаващ терен за кацане на терен на болничното заведение в Шумен, хеликоптерът се приземява в края на града – на остарялото шуменско летище.

Шуменското летище от години не се употребява с изключение на в случаите когато от там излизат фенове летци, само че от дава всички нужни условия за кацане и политане на медицински хеликоптер.

По думите ѝ доста дейности във въздуха не могат да се осъществят по този начин, както е на земята и в следена среда

На борда е качен и пациентът. 49-годишна жена в тежко положение.

„ Въпреки провежданото съответно лекуване симптоматиката се задълбочи, което наложи пациентката да бъде сложена в медикаментозна кома и изкуствена вентилация “, изясни доктор Димитър Костов, шеф МБАЛ - Шумен.

Животът на пациента остава 75 минути в ръцете на медицинския екипаж на борда. Които от месеци се приготвят за първата си задача.

Снимка: Министерство на опазването на здравето

„ Не се намираш на земята, много по-специфично е. Много дейности във въздуха не могат да се осъществят по този начин, както когато си в следена среда – незабавното поделение, реанимацията “, изясни доктор Вера Иванова, анестезиолог реаниматор.

„ Най-важно е времето. Тези задачи постоянно са свързани с времето и би трябвало да сме подготвени за всевъзможен тип случаи и произшествия, с цел да може във допустимо най-кратък период ние да си свършим работата “, съобщи здравната сестра.

Това е първата избавителна задача на въздушната кола за спешна помощ

В пилотската кабина екипажът слага преди всичко сигурността на пасажерите.

„ Трябваше да вземем решение тъкмо по кое време да се излети, с цел да не бъде пожертван животът на никого и с цел да бъде сполучлива изпълнена задачата “, изясни водачът Валери Шопов.

„ Искахме да стоим в сигурната страна, проектът беше подобен – да отидем да заредим в Горна Оряховица и тогава с цялостен хеликоптер ние да се върнем. При това състояние ние бяхме подготвени за всевъзможни метеорологични условия. Ние не сме като лека кола да спрем на бензиностанцията, би трябвало да си имаме гориво “, съобщи Юлиян Богоев, водач.

Снимка: Министерство на опазването на здравето

След 300 км полет въздушната кола за спешна помощ доближава и задачата си.

Малко след 11:20 медицинският хеликоптер каца на хеликоптерната площадна на болница „ Света Екатерина “.

Екипът на болничното заведение признава, че най-важното е времето за реакция.

„ Цялата организация беше в порядъка на 15-20 минути от кацането на хеликоптера до превоза във ВМА. И не сме срещали някакви особени компликации, тъй като ние всекидневно правим този тип интервенции с пациенти от реанимация, които са интубирани “, съобщи проф. доктор Димитър Петков, изп. шеф на УМБАЛ „ Света Екатерина “.

Така първата избавителна задача с напълно български хеликоптер, екипаж и медици към този момент е реалност.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР